Golf på TV

Golf må vara en publiksport. På de stora tävlingarna står det många människor utmed fairway och green på de välkända golfbanorna. Även när Kungsängen i Stockholm för ett par år sedan var värdar för PGA-touren vallfärdade människor och golffans till de två 18-hålsbanorna i förorten. Men hur många människor som än kommer till tävlingarna, förmodligen de flesta golfspelare som vill se sina idoler, så är det på TV som golf har sin allra största publik. Numer kan i stort sett alla golftävlingar ses på TV.

Även på webben kan man ratta in en live stream från Augusta eller S:t Andrews och följa sina favoriter. Eller bara slötitta. För just där ligger charmen i golf på TV. Sporten är lätt att följa utan att behöva engagera sig allt för mycket. Man kan ha tävlingen på medan man lagar mat eller har en bakis-dag i soffan. Göran Zachrisson på Viasat har mycket lång erfarenhet av att kommentera golf i TV.

En egendomligt mysig man

Många har sitt speciella förhållande till Zachrisson och hans egensinne och golfanektoder. Han har nämligen varit i svängen så länge att han vet nästan allt om alla aktiva och före detta golfstjärnor. Här är några odödliga citat från golfens ständige väktare och marsalk:

"Bollen landar på green som en fjäril med ömma fötter. Den här putten är från ett sådant avstånd att antingen går den i eller så missar han. Bollen virrade runt ett tag på greenen innan den bestämde sig för att stanna just där den stannade. Flaggan är placerad väldigt nära hålet!"